Setsubun (節分)

 In Food, Japan, My Japanese Experience

Știați că azi se sărbătorește în Japonia Setsubun?

Asociată adesea cu reîntoarcerea soarelui, schimbarea vremii, reînnoirea trupului şi a spiritului, eliminarea răului, purificarea şi renaşterea, dar şi cu pregătirile pentru un nou ciclu agrar, Setsubun marchează momentul în care începe primăvara în mod tradițional.

În asociere cu calendarul vechi, Setsubun a fost considerat ca fiind ajunul Anului Nou. El este însoţit de un ritual de purificare sau de curăţare de răul anului trecut şi de toate spiritele aducătoare de boală pentru anul care vine, practicat atât în familie cât şi în comunitate.

Cu aceasta ocazie, japonezii decorează măști și împrăștie boabe de soia prin casă pentru a feri familia de spiritele rele, oni.

Capul familiei stă în afara casei, purtând o mască oni, iar toți ceilalți membri aruncă boabe de soia în oni, strigând: “Oni wa soto! Fuku wa uchi!” (鬼は外! 福は内) “Afară cu demonii! Norocul înăuntru!”. Pentru a fi protejați de boală în cursul anului, fiecare membru al familiei mănâncă un număr de boabe de soia egal cu anii săi. Acest ritual, mamemaki, se practică nu numai în familie, dar și la temple.

Cu Alexandra in Japonia
Cu Alexandra in Japonia

Unele case sunt decorate la intrare cu un cap sardină în credința că spiritele rele sunt alungate la văzul acesteia.

Cu Alexandra in Japonia
Cu Alexandra in Japonia

Ceremonia de Setsubun este completată de pregătirea și servirea unui sushi special, în formă de rulou, Eho-maki (aproximativ 20 cm). Eho indică direcția din care vine norocul în anul ce se așterne în față. Conform tradiției, eho-maki trebuie măncat dintr-o inghițitură în timp ce persoana este orientată în direcția norocoasă. Cei care reușesc vor avea parte de bucurie și realizări în Noul An.

Voi ați fost vreodată în Japonia în această zi? Cum ați petrecut?

#myjapaneseexperience #cuAlexandrainJaponia #setsubun #experientejaponeze

Leave a Comment